A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_01 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_02 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_03 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_04 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_05 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_06 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_07 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_08 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_09 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_10 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_11 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_12 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_SKETCH_13 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_FOTO_STAV_01 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_SITE_PLAN A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_GROUNDPLAN A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_FIRST_FLOOR A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_ATTIC A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_SECTION A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_SECTION_01 A1_W_WRK_ARC_HOUSE_RANTIROV_P_ELEVATION

  na hraně mezi statkem a zámeckou vilou aneb vzkříšení staré velikosti venkova

klient soukromá osoba autoři lenka křemenová a david maštálka studie leden 2015 realizace započetí jaro 2015

Když nás oslovil Matěj s Janou, abychom jim pomohli s úpravou jednoho z křídel rodinného statku, který vstal díky rodinnému usilí po roce 89 doslova z popela, neskrývali jsme své nadšení. Část budovy, které jsme se začali společně věnovat sloužila dřívě jak sýpky + částečně prostory pro bydlení, před tím vším zde snad byl údajně pivovar. Cílem bylo najít v nesourodé a mnohde přestavěné dispozici, ideální prostor pro život mladé rodiny a případných hostů. Zatímco rodiče obývají stávající křídlo jižní, Matěj s Janou a dětmi budou žít v křídle západním a severní část zůstane nadále využita pro „hospodářské“ účely.

Nebudeme skrývat, že s podobně velkým objemem určeným pro bydlení jsme neměli doposud zkušenosti a respekt k původnímu objektu, zejména velkorysosti prostoru pro nás byl novou zkušeností.

Návrh jsme rozložili do třech podlaží, přičemž některé se prolínají v mezipatrech, tak jak jsme postupně propojovali původní sýpku s původní částí pro bydlení.

PIANO TERRA – spojené se zemí, poskytuje nejenom velkorysou zaklenutou vstupní halu + schodiště, ale také technické zázemí, sklad dřeva, zahradní kuchyni, malý prostor pro wellness a další úložné prostory. Témeř na středu styku všech tří křídel jsme navrhli nové spirálové schodiště, které propojuje jak všechny tři úrovně, tak spojuje v podstatě všechny tři původní křídla. Toto podlaží poskytuje také prostor pro fotografický ateliér, který je stejně jako obytný prostor propojen velkou terasou s terénem za západním křídlem.

PIANO NOBILE – je prostor určený ve třech úrovních pro celou rodinu. Na statku nesmí chybět velká prosvětlená kuchyně, obytný pokoj s krbovými kamny, dětské pokoje, šatny, ložnice rodičů a v neposlední řadě veškeré potřebné zázemí.

PIANO SOTTOTETTO – nejvyšší část v podkroví je určena pro hosty a příležitostné návštevy statku, případně pro budoucí rodinu nejmladších obyvatel statku.

Relizace započala takřka hned po dokončení studie a jak to tak bývá, jako každá rekonstrukce i tato je příběhem objevování původních částí objektu, živým procesem a poředevším neskutečnou dřinou. Na jejímž konci však bude naprosto skvělý prostor pro život celé rodiny jejich přátel.