Měkkost a plynulost prostoru
jako jeho hlavní atributy...
Publikace
MístoPraha 6 Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová a david maštálka Studiekvěten 2010 realizacečerven 2011
Popis
Na začátku roku 2010 nás oslovili klietni se zadáním řešení prostoru velkorysého podkroví v Praze Dejvicích. Vzhledem k tomu, že se často zabýváme prostory s mnohem menšími prostorovými nároky byla to pro nás velká výzva a první krok od prostoru malého k prostoru „neomezenému“.

Právě „neomezené“ propojení hlavních obytných částí loftu se stalo hlavním motivem naší práce , prostory pro soukromí jsou pochopitelně odděleny, naopak veškeré další aktivity od vstupu do prostorné vstupní haly se šatnou se odehrávají plynule přes obytný prostor a dále do kuchyně, nebo na otevřenou galerii v patře s částí pro hosty. Pro zachování maximálního plynutí prostoru a otevřených průhledů jsme některé z rohů jemně zaoblili. Člověk se zde pohybuje naprosto volně a hranice stěn a rohů se v některých místech rafinovaně ztrácí. Podobně jako jsou oblé některé rohy, tak je zaoblené i dřevěné schodiště s krbem a převýšenou knihovnou. Zábradlí tvoří tenká ocelová nerezová síť, která poskytuje dostatečný pocit bezpečí a zároveň zachovává transparetní kontakt s celým prostorem.

Byt poskytuje čtyři soukromé ložnice, z nichž jedna je aktuálně využita jako pracovna majitele, veškeré úložné prostory jsou většinou koncipovány jako vestavné. Důležitý byl pro nás, kromě zachování nenápadného plynulého propojení hlavních částí loftu, výběr materiálů. Veškeré materiály jsou příjemné na dotek a jsou převážně přírodního charakteru. Mnoho prvků jsme společně s klienty vzorkovali, nebo vybírali přímo v kamenictví, dýhárně apod. Převážná část nábytku je vyrobena přímo na míru daného bytu, tak aby utvářela ucelený a nevtíravý dojem pro vlastní život majitele. Podlahu tvoří velkoformátová keramická dlažba ve světle smetanové barvě, většinu nosných dřevěných prvků původního krovu jsme se snažili zachovat viditelnou. Kuchyňská deska je z černé žuly a naopak obklad za linkou je ze světlého neleštěného mramoru , kontrastem k nim je stůl na míru vyrobený z ořechového masivu a originální svítidlo z jasanové dýhy. Obytný prostor propojuje s kuchyní teple šedá strukturovaná stěrka. Ve výběru materiálů pro nás bylo důležité jejich přirozené stárnutí a celkově přírodní charakter.

Majitelé se stěhovali po roce a půl společného sympatického dialogu a práce na realizaci celého podkroví. Focení proběhlo v rámci zachování soukromí v průběhu částečného, nikoliv plného nastěhování. Spolupráce s klienty byla skvělá a celou realizaci se podařilo dovést ve všech detailech jedině díky vzájemnému souladu a společným diskuzím nejen o architektuře.