není malá ani velká
není skoro vidět
a přece nepřehlédnutelná
je přesně tak akorát...
Místopraha 8 troja Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová a david maštálka Spoluprácestavebník Studieléto 2013 realizace2015 / 2016 Specialisti projektEva Maštálková, Milan Maštálka, Petr Vacek, Petr Fůsek, Ladislav Košťál DodavatelStavman Praha ŘemeslaHNT truhláři Technický dozorAleš Kulhánek
Popis
dům
Po strmém svahu v pražské Troji klidně sestupuje vilka od ulice do zahrady, kde se nad korunami starých jabloní odehrává rodinný život domu. Z ulice tak působí jako drobný domek, avšak ze zahrady je sebevědomou vilou s panoramatickým výhledem do údolí. Z úrovně ulice je přístupné vstupní zádveří a velkorysá terasa s vyhlídkovou terasou - tribunou, na které bude možné postavit třeba lehkou dřevostavbu ateliéru. O patro níž v propojení se zahradou, se pak odehrává vše ostatní.
Zděný dům s dřevěnými detaily pergol a přístřešku s kůlnou, které jemně propojují jeho bílou zubatou siluetu se zahradou. Jednoduchý omítaný dům se zelenými rámy oken charakterizují vrstvy drobných výjimečných detailů, jako jsou chrliče dešťové vody, prkenná střešní tribuna nebo subtilní kovové zábradlí.

Vilka navržená přesně na míru svých majitelů... vtipně nenápadná.

interiér
Detaily interiéru jsou vymyšleny na přání do posledního šuplíku. S ohledem na užitnou plochu 130m2, na které má pohodlně žít 4-členná rodina jsou maximálně využita všechna zakoutí domu skrze vestavěný nábytek. Schodišťová hala je zároven velkou knihovnou a úložištěm grafických listů v arboru pod schody, parapety oken jsou velkými sedacími nikami, dveře jsou součástí knihoven a mezi sedací nábytek se počítají i kachlová kamna, na kterých se dá krásně vyhřívat s výhledem na protější svah. Jednoduše shrnuto – útulnost propojená nenápadně s přímou účelovostí každého kusu nábytku.
Téměř všechen vestavěný nábytek je proveden z březové překližky s prostými detaily úchytek v podobě otvorů ve dvířkách či žlutých zábradlích a žebříků.
Ústředním motivem hlavní obytné místnosti jsou omítaná kamna, která snadno vytopí téměř celý dům.

Interiér je rozdělen na dva trakty - jedním je obytná část podél oken s krásnými výhledy, druhým potom zázemí, které je v podobě koupelen a technické místnosti umístěno podél opěrné stěny v terénu svahu. Vstupní zádveří a kryté velkorysé závětří je situováno o patro výš v úrovni ulice. Šatna zádveří plynule navazuje na vestavěný nábytek knihovny schodišťové haly a maximálně využívá každý centimetr pro uložení bot a kabátů.
Návrh vznikal ve velmi úzké spolupráci s obyvateli domu a neustále krystalizoval a zdokonoloval se i v průběhu stavby, výsledkem je útulné bydlení s vytříbeným a vtipným detailem.

Je to přesně to místo, kde máme s koláčem v ruce, otevřené dveře - a to nás na architektuře ve výsledku teší vždy nejvíce.