na střeše
koruny stromů na dosah,
uprostřed oheň domova
a ve spodním patře klid na spánek...

MístoPraha 2 Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová, david maštálka realizaceléto 2016 Specialisti projektIQ stavby a projekty s.r.o. DodavatelFabrick s.r.o. stavba ŘemeslaHNT historický nábytek s.r.o. truhlářství, DNA design - schodiště
Popis
Třípodlažní loft se nachází v činžovním domě z konce 19. století na Novém Městě pražském a je navržen na míru čtyřčlenné rodiny.
Jedotlivá patra jsou rozdělena na klidovou část ložnic s hygienickým zázemím a šatnou ve 4NP. V prostředním – hlavním obytném podlaží v 5.NP je situován i hlavní vstup do bytu od výtahu, velkorysý obytný pokoj s velkým jídelním stolem a kamny, samostatná kuchyně s menším jídelním stolem a pokoj pro domácí práce, dále hygienické zázemí – koupelna s wc a místnost pro praní a úklid. 6.NP se otevírá galerií do hlavního obytného pokoje a pokračuje proskleným vikýřem na velkorysou terasu.

Hlavním motivem interiéru je nové spirálové schodiště, které pohodlně propojuje všechna tři podlaží.

V 5.NP je zachován hlavní vstup do bytu od výtahu s tím, že pro případ závady na výtahu je přístupný loft po schodišti ve 4. NP s domovní chodby. Vstupní hala v 5.NP je s obytným prostorem propojena přímo,a od kuchyně je oddělena posuvnými dveřmi. U vstupu je navržena šatna na kabáty a boty. Přímo naproti hlavnímu vstupu je hygienické zázemí a místnost pro praní a úklid. Interiér haly se na jednom konci otevírá přímo do obytného prostoru převýšeného do 6.NP a na druhé straně skrz posuvné dveře do kuchyně. Na kuchyň navazuje pokoj pro domácí práce.

Ve 4. NP jsou dva pokoje – ložnice rodičů a dětský pokoj, dále průchozí šatna příléhající k ložnici. Přes chodbu schodiště je přístupná společná velká koupelna s vanou, sprchovým koutem a wc.

6.NP je otevřenou galerií, která však může sloužit jako pokoj pro hosty, ke kterému náleží menší koupelna se sprchovým koutem a wc. Nad prostorem kamen je navržen úložný prostor sloužící pro účely terasy.

Součástí návrhu úprav stávající terasy je i zastřešení a nové prosvětlní stávajícího světlíku domovní chodby a nový technický přístup na střechu ze 4.NP. Terasa je navržena z části s dřevěnou palubou s letní kuchyňkou a koupací kádí. Zbylé části střechy jsou řešeny jako vegetační.