na hraně mezi statkem a zámeckou vilou

aneb vzkříšení staré velikosti venkova

Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová a david maštálka Studieleden 2015 realizacezapočetí jaro 2015
Popis
Když nás oslovil Matěj s Janou, abychom jim pomohli s úpravou jednoho z křídel rodinného statku, který vstal díky rodinnému usilí po roce 89 doslova z popela, neskrývali jsme své nadšení. Část budovy, které jsme se začali společně věnovat sloužila dřívě jak sýpky + částečně prostory pro bydlení, před tím vším zde snad byl údajně pivovar. Cílem bylo najít v nesourodé a mnohde přestavěné dispozici, ideální prostor pro život mladé rodiny a případných hostů. Zatímco rodiče obývají stávající křídlo jižní, Matěj s Janou a dětmi budou žít v křídle západním a severní část zůstane nadále využita pro "hospodářské" účely.

Nebudeme skrývat, že s podobně velkým objemem určeným pro bydlení jsme neměli doposud zkušenosti a respekt k původnímu objektu, zejména velkorysosti prostoru pro nás byl novou zkušeností.

Návrh jsme rozložili do třech podlaží, přičemž některé se prolínají v mezipatrech, tak jak jsme postupně propojovali původní sýpku s původní částí pro bydlení.

PIANO TERRA - spojené se zemí, poskytuje nejenom velkorysou zaklenutou vstupní halu + schodiště, ale také technické zázemí, sklad dřeva, zahradní kuchyni, malý prostor pro wellness a další úložné prostory. Témeř na středu styku všech tří křídel jsme navrhli nové spirálové schodiště, které propojuje jak všechny tři úrovně, tak spojuje v podstatě všechny tři původní křídla. Toto podlaží poskytuje také prostor pro fotografický ateliér, který je stejně jako obytný prostor propojen velkou terasou s terénem za západním křídlem.

PIANO NOBILE - je prostor určený ve třech úrovních pro celou rodinu. Na statku nesmí chybět velká prosvětlená kuchyně, obytný pokoj s krbovými kamny, dětské pokoje, šatny, ložnice rodičů a v neposlední řadě veškeré potřebné zázemí.

PIANO SOTTOTETTO - nejvyšší část v podkroví je určena pro hosty a příležitostné návštevy statku, případně pro budoucí rodinu nejmladších obyvatel statku.

Relizace započala takřka hned po dokončení studie a jak to tak bývá, jako každá rekonstrukce i tato je příběhem objevování původních částí objektu, živým procesem a poředevším neskutečnou dřinou. Na jejímž konci však bude naprosto skvělý prostor pro život celé rodiny jejich přátel.