ubytovat se pod skálou
povalovat se na pavlači
sednout na kolo vyrazit kamkoliv
večer se směle vrátit ke kamnům
MístoKokořínský Důl Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová, david maštálka, tereza schneiderová Studieléto 2016
Popis
V Kokořínském Dole, kousek za Grobiánem vyrostl nedávno nový dům. Vlastně můžete mít pocit, že tu stojí již řadu let, ale když se zasoustředíte poznáte velmi rychle, že jde o dům ryze současný jen respektující místní architekturu. Svými proporcemi a velikostí vychází z původního architektonického tvarosloví Kokořínska, podporuje genius loci a současně nabízí příjemné ubytování a jednoduchý jasný architektonický výraz.

Je osazen kolmo k silnici, směrem ke skalám zvedajícím se na začátku lesa prudce vzhůru. Od silnice je vidět typický symetrický štít stavení se sedlovou střechou, budova má přízemí a obytné patro podkroví. Půdorys domu je podlouhlý o poměrech stran 1:3. Od východní strany pozemku se otevírá do zahrady podélnou fasádou s tradiční dřevěnou pavlačí, kde můžete příjemně pohledem spočinout na okolní krajině. Dům je tradičně omítaný s šedo-černou střechou z vláknocementových šablon. Mezi domem a východní hranicí, je zachován průchod do skal a zároveň je zde vhodné místo na umístění zázemí jako kůlny, dřevníku, prostoru pro kola a zahradního náčiní. tento prostor zároveň utvaří vhodně pohledově kryté místo pro parkovací stání, tak aby auta pohledově nerušila jakkoliv stojící na kraji pozemku směrem ke komunikaci.

Po silnici právě od Kaniny přijel zšeřelým odpolednem houf cyklistů, který v jednu chvíli připomína cílovou rovinku Tour de France. „Zajeďte pod střechu ve dvoře, ten pytel na obloze už brzo spadne!“ volá od vrat Petr a pobízí současně cyklisty k vyšší rychlosti. „Letní bouřky jsou tady v údolí dost nevyzpytatelné, hoďte si věci pod střechu, nebo na zápraží a pojďte si dát něco na přivítanou, potom projdem dům.“

Dvorek za domem se rychle zaplnil cyklistickou výbavou, zejména kolárna se proměnila v tu ránu k nepoznání, někdo využil i volné místo ve dřevníku a našli se i tací, kteří své kolo uložili vedle sekačky.

Po společném uvítání vzal Petr kamarády na rychlou prohlídku domu, kde budou trávit příštích pět dní „Tady, v prostřední části je kryté posezení s velkým stolem. Je to nezateplená část, krytá veranda, kde se dá bivakovat na vzdoušku i když venku prší. Pro nadšence a masožravce je tu k dispozici menší grill. Když by foukalo, lze zatáhnout prosklenou stěnu. Schodiště vede nahoru k pokojům. Kdyby bylo cokoliv potřeba, tak naše rodinné zázemí je v apartmánu tady dole, směrem ke skále. Druhá část k silnici, je zázemí pro hosty – kuchyně s obytnou místností a kamny. Za ní je potom toaleta a prádelna, která se může obzvlášť po náročných vyjížďkách hodit.

No a pavlač je skvělé místo na hraně domu a zahrady.

Pojďme nahoru, ukážu vám samotné pokoje v podkroví, tam je také střední společná část s malou letní kuchyní, otevřená do krovu a volně přecházející na pavlač. Směrem ke skále jsou dva menší apartmány, oba s kuchyňkou, koupelnou a ložnicí ve spodní úrovni a s dalším spacím mezipatrem pod střechou. Na straně k silnici je potom připravený velký rodinný apartmán.

Večer se uvidíme dole v kuchyni, nebo na terase. Já musím ještě něco vyřídit a potom pádim k nám dolů, protože Eva na mne čeká s polévkou, která tu tak krásně voní - není nad vlastní zásoby medvědího česneku."