V dlouhém okně pracovny je zarámován i výhled na hrad Točník
Publikace
Místookres Beroun Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová, david maštálka Spoluprácejakub filip novák Studie2008 realizace2009 Specialisti projektEva Maštálková - stavební část, David Vytvar - statika, Milan Maštálka - TZI, Petr Vacek - vytápění, Martin Počta - elektro
Popis
Ideální místo pro vlastní dům na vyvýšeném svahu nad vsí s výhledem na hrad Točník, by si přál snad každý, kdo má rád pohled do krásné krajiny a čerstvý vzduch od západu. Přesně s takovým pozemkem v korese Beroun k nám na podzim roku 2007, zavítali mladí klienti. Jejich přáním bylo navrhnout prostorově a tvarově jednoduchý dům, který by přirozeně splynul s místním venkovským charakterem a který by respektoval omezený rozpočet stavby.

Navrhli jsme společně nový dům se sedlovou střechou – v podstatě všední a čistý arcehtyp domu s převýšeným podkrovím, kde se chodba stává pracovnou a hernou s krásným výhledem na místní kraj. Dům, kde se v přízemí odehrává veškerý rodinný život a kde je naopak podkroví věnováno individuálním aktivitám jednotlivých členů rodiny. Dveře do dětských pokojů jsou zároveň tabule, které se mohou hodit jak na školní úkoly, tak pro zanechání vzkazu ostatním členům rodiny. Až holky povyrostou budou spát v nejvyšší části podkroví, odkud je výhled střešními okny na západ ještě širší než od psacího stolu v patře. Stejně jako je prostá a jasná vnější forma domu, je i vnitřní dispozice navržena jako přehledná a jednoduchá s využítím každého metru podlahové plochy. Hlavní prostor s kuchyní se otevírá do krajiny směrem k západu a je s ní propojen velkým dřevěným plató, které na západní straně vystupuje v podobě lávky na hranu svahu. Jedním z požadavků byl také prostor pro pianino, které jsme po společné diskusi umístili na rozhraní hlavního prostoru v přízemí a nástupu na schodiště do patra, čemuž byla přizpůsobena šířka průchodu a tóny pianina tak přirozeně probíhají celým domem. Zahrada kolem je “obyčejná“ travnatá plocha s několika ovocnými stromy a kultivovanou vegetační úpravou svahu.

Stavba je zděná a probíhala bez větších nesnází, od původního návrhu s klasickou vesnickou bílou omítkou a obloukovou římsou se změnila, v podstatě pouze zjednodušila, římsa a vnější barva se upravila na teple šedou, ostatní detaily se podařilo udržet dle projektu a našich společných představ. Focení domu proběhlo jednoho krásného letního dne, záměrně po dvou letech užívání, kdy již dům poskytuje prostor pro čtyři členy rodiny.