"Na ty faše ingoty ja se mužu fysrat, scheisse, scheisse ..."

(Karl Wittgenstein)

MístoKladno - areál POLDI KlientPatriominum s.r.o. Autořilenka křemenová a david maštálka SpolupráceOKOLO - grafika - CAP - art GrafikaOKOLO Studieúnor 2013 realizacepodzim 2013 Specialisti projektProjekty S+S - Jana Tůmová
Popis
Na počátku je koupě stávajícího objektu v průmyslové zóně na Kladně, který byl původně postaven jako nákladové nádraží areálu Poldi, postupem času však svou funkci ztratil a poslední dobu byl užíván už pouze jako kanceláře. Objekt je datován do 19. století, dle sond se jedná z velké části o kamennou stavbu - místy smíšené zdivo. Ze situace je patrné, že výškové poměry okolí objektu se v průběhu let značně změnily.

Přáním klienta je společně navrhnout ikonickou restauraci na Kladně. Slovy investora:" Podnik exkluzivní (předpokládám, že si štamgasti raději připlatí, aby měli místo, kde nebude hrozit, že se na obědě potkají se svými „podřízenými“), ale neformální podnik (strojařská a hutní branže je naturelem spíše lidově syrová), tak trochu Klub. Podnik s výbornou atmosférou, efektivní partnerskou obsluhou, poctivou kuchyní a skvělým výběrem nápojů, neustále překvapující a inspirující své štamgasty – kladenské manažery a podnikatele. Úroveň podniku by měla odpovídat mezinárodnímu standardu. Místo by se mohlo časem stát prostorem setkávání místních „kapitánů“ průmyslu."

V průběhu debat vyšlo najevo, že vzhledem k rozšiřující se celkové vizi investora, bude potřeba k původnímu objektu přistavět objekt další. Původní objekt nádraží - "vrátnice - kalírna" v celkové koncepci slouží především ikonické restauraci a jejímu zázemí. Nový objekt slouží několika dalším záměrům investora a sice vybudování provozu drive-in - bistra "kantýny" a odběrovému místu food projektu nacházejícím se v jiném místě průmyslového areálu.

Architektonicky navazuje řešení na místní industriální charakter a to nejenom v použití materiálů jako je černý plech, opálené dřevo, tmavé barvy, ale především také v tvarování nové přístavby s "ikonickým" přesahujícím „kšiltem“- zastřešením nad okénkém objednávek. Objekt kantýny je záměrně navržen jako "zapomenutý stroj, kovadlina, cosi co do průmyslového areálu odjakživa" patří. Zároveň nese prvky současné architektury a naplňuje plnohodnotně veškeré očekávané funkce - bistro + drive-in.

Ke spolupráci jsme od počátku studie záměrně oslovili Víta Svobodu a Alexeye Klyuykova (CAP) ve směru prostorové instalace - artu a dále Matěje Činčeru, Honzu Klosse a Adama Štěcha (OKOLO) ve směru grafického a vizuálního stylu + koncepce dress code a designových doplňků interiéru. Jejich část probíhá paralelně se studií a ve vzájemném dialogu, tak aby byl celkový charakter naprosto ucelený.

Otevíráme na podzim, nebo v zimě roku 2013 - držte nám palce - do otevření už mnoho času nezbývá !