s gánkom
alias východoslovenským zápražím
MístoSlovenská republika Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová a david maštálka Spoluprácepavla krásová Studiepodzim 2015 Specialisti projektRobert Mergeščík
Popis
Daniela s Romanem nás oslovili na podzim roku 2014 s dotazem, zda-li bychom měli zájem se pustit do spolupráce na návrhu domu na východním Slovensku nedaleko Košic.

Po společném setkání jsme jejich výzvu s radostí přijali a vydali se na poměrně dlouhou, ale velmi příjemnou cestu k výslednému návrhu, který nyní společně připravujeme k realizaci.

Setkání se stavebníky, se kterými máme mnoho společného nás vždy velmi těší. Výsledkem je dům, který přirozeně splyne s krásným strmým pozemkem. Při pohledu shora má dům mimikry zelených střech, od příjezdu naopak sebevědomý dřevěný plášť s vyvýšenou pozorovatelnou na západním nároží. Uvnitř Vás obejmou hliněné omítky v kombinaci s jednoduchým vestavným nábytkem z březové překližky. Do patra vystoupáte po betonovém schodišti - každý materiál zde má své místo a nesnaží se rozhodně vypadat jako něco jiného. Právě díky použití přirozených přírodních materiálů, bude dům přirozeně stárnout stejně jako jeho obyvatelé.

Vnitřní organizace domu je postavena na jednoduchém principu a sice, ze přízemí je věnováno povětšinou hospodářské a technické části společně s pokojem pro hosty, patro potom slouží celé rodině a nejmladší člen rodiny si užívá výhodu malé pozorovatelny - observatoře, která je přímo propojena s dětským pokojem, nechybí v ní ani zadní vrátka na střešní terasu.

Nedílnou součástí návrhu je přímé propojní domu se zahradou, které se v patře odehrává skrz velkorysou terasu, v přízemí jej potom tvoří místně typický „gánok“, který lze přirovnat k našemu zápraží.

Dešťové vody se částene zachytí v malém jezírku, které bude vytvářet jedno z mnoha drobných zákoutí pozemku, který tvoří především divoká, ale udržovaná zahrada.