Aneb jak si klienti přenesli část své původní adresy do nového domu

MístoPraha - Troja Klientsoukromý investor Autořilenka křemenová, tereza schneiderová, david maštálka Studiečerven 2013 Specialisti projektHIP - David Vytvar, ing.
Popis
Pozemek a stávající malý rodinný dům je situovaný na hraně ostrohu nad trojským údolím kolem řeky Vltavy. Malá parcela o rozloze 330m2 působí díky své výjimečné poloze a širokému výhledu celkově větším dojmem. Na svém jihozápadním okraji, kde se láme hrana svahu, se otevírá krásným výhledem do korun akátového lesa, který padá až k Vltavě. Její silný charakter a genius loci dokresluje sousední barokní dům bývalé usedlosti a kamenná zeď dělící oba pozemky. Místo je na dosah sídlišti, avšak svojí morfologií a ohraničením funguje spíše jako tajemná zahrada než jako součást okraje Prahy.

Koncepce
Hlavním tématem návrhu je především správné umístění a tvar domu na malé parcele s terasovitě členěným terénem zahrady. Princip jednoduchého dvoupodlažního domu s třetím ustoupeným patrem resp. podkrovím, který je částečně zasazený do terénu pod stávající terasu zahradního sklípku a do kterého se nastupuje přímo do 1. patra, je podle nás na tomto místě nejpřirozenějším řešením s ohledem na požadavky uspořádání dispozice. Dům je na pozemku osazen v podstatě na půdoryse stávajícího objektu, s tím že se směrem k jižní hraně pozemku rozšiřuje. Hmotová koncepce domu zachovává venkovní vstup do stávajícího sklípku s klenutým stropem. Na jihozápadním štítě domu přechází ve všech podlažích v dřevěné terasy, nebo pochozí střechy a maximálně tak využívá možnosti krásných výhledů směrem k lesu a do vltavského údolí. Střecha ustoupeného patra je navržena pultová, tak aby směrem od vstupu a z pohledu z kopce působil dům drobněji, čemuž ještě napomáhá možnost osázení střechy vegetací. Malým, ale podstatným detailem je korouhvička na vrcholu zelené střechy v podobě zeleného ptáka, tento motiv vzešel z přání investorů si přenést znamení spojené s jejich stávajícím bydlištěm i do budoucího nového domova. Dům má kromě pultové vegetační střechy a ustoupení fasády nad vstupem do stávajícího sklepa jednoduchý kubický tvar na obdélném půdoryse. Dům je uvažován jako zděný s tepelnou izolací a hrubou omítkou.

Dispozice
Jedinečná přístupová cesta k domu vychází ze stávající situace vstupu na pozemek a terénního členění zahrady, která v horní severní částí s bránou postupně klesá jako rampa k západní hraně terasy nad střechou zahradního sklípku. Od sklípku, na jehož střeše navrhujeme tzv. horní přístupovou terasu k domu, je navržena lávka ke vstupním dveřím. V 1. patře ze zádveří s šatní skříní , technickou místností a základním hygienickým vybavením pokračuje půdorys do obytné místnosti, nebo na schodiště vedoucí do přízemí s ložnicemi celé rodiny či podkroví s pracovnou. V 1. patře je hlavní obytná část domu s kuchyní a jídelnou, které se otevírají skrz dřevěnou terasu s pergolou na jihozápad směrem k výhledům. Podkroví domu je určeno pro velkou pracovnu. Ta se velkým oknem otevírá výhledům do údolí.

V přízemí jsou pokoje dětí a ložnice rodičů s jednou společnou velkou koupelnou a samostatnou toaletou. Pod schodištěm je využit prostor využit pro úklidové prostředky.

Všechny pokoje jsou navrženy s možností umístění velkých vestavěných skříní. Ložnice rodičů počítá i s toaletním stolkem s vlastním umyvátkem. Všechny pokoje mají francouzská okna s možností výstupu do zahrady a v případě ložnice na terasu s výhledem.