s vyhlídkou na Labe
kapitán dává povel k opuštění přístavu
MístoBrandýs nad Labem Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová, david maštálka, matěj michalk žaloudek Studiejaro 2016
Popis
Staré stavení v těsném sousedství Labe, ožije novým životem. Brandýs na Labem navštěvujeme vcelku pravidelně, máme rádi nejenom malebnost tohoto kouzelného maloměsta, ale také morfologii terénu a procházky podél Labe.

O to větší bylo naše potěšení, když nás Marika s Tomášem přizvali ke spolupráci na návrhu jejich budoucího rodinného domu s vejminkem a úchvatným výhledem přímo na hladinu řeky.

Náš návrh je v podstatě velmi skromný, zachovává z místa to dobré - tedy základní hmotové členění na dva domy s uzavřeným dvorkem a také měřítko staveb. To co zde zbylo z doby nedávno minulé naopak napravuje - namísto betonové plochy dvora, nabízí krásnou kamennou dlažbu, ale také nedílnou součást travnaté plochy s budoucím ořechem uprostřed dvora - příjemné letní terasy a jemné propojení obou domů v podobě dřevěné paluby, končící sedacími schody směrem dolů s vyhlídkou na řeku.

Vzhledem ke snaze zachovat genius loci, jsme umístili všechny obytné místnosti do úrovně přízemí, tak jak tomu bylo původně. Najdeme zde nejen velkorysou obytnou místnost s kuchyní a kamny rozšiřující se pohledem z okna do širokého údolí, ale také potřebné zázemí pro čtyřčlennou rodinu. Prostor pod střechou - tedy podkroví - otevřenou půdu, galerii, věnujeme naopak lebedění, hrám a volným aktivitám v prostoru, přístupným pouze pro odvážlivce, po žebříkovém schodišti a žebříkem ze společné haly - šatny. Vzhledem k tomu, že původní budovy nejsou stavebně ani staticky vyhovující je nutné je nahradit novými. Z historického objektu však využíváme původní sklep, ke kterému navíc přibude prostorná domácí dílna, bez které by si Tomáš život nedovedl představit.

Naproti přes dvorek je vejminek určený nejen pro starší rodiče, ale může směle posloužit též jako dům pro hosty. Jeho součástí je garáž a malý sklad.

Dolů k řece lze sejít po velkorysém sedacím schodišti, jakési prodloužené palubě, která v sobě interguje vedle vyhlídky, také ohniště a několik květníků s bylinkami.

Spodní zahrada u Labe je koncipována jako užitková s několika ovocnými stromy. Nesmí zde však chybět zahradní domek a především prostor pro uložení tolik potřebných kánoií, na kterých lze brázdit místní Labské proudy, k těm vede nejkratší cesta malou zadní brankou ...

Tak AHÓÓÓJ na Labi.