o tom proč se vyplatí mít klidně malý byt, ovšem s velkou terasou

MístoPraha - Podolí Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová a david maštálka Studiečerven 2013 realizaceléto 2014 Specialisti projektS+S Projekty DodavatelInvent interiér - Pavel Bodlák ŘemeslaKrobot interiéry - truhlářské práce Technický dozorMiloslav Steiner
Popis
Architektonické řešení vychází z jemného přehodnocení stávající dispozice, kdy namísto původní malé kuchyně navrhujeme, dle přání investora, útulný malý dámský pokoj s knihovnou a toaletním stolkem. Kuchyně se tak nově přesouvá do obytné části a je potřeba ji oddělit dvěma dveřmi od hygienického zázemí. Tento bod řeší návrh předsazenou obytnou stěnou s krásnou dřevěnou dýhou, velkou nabídkou úložného prostoru a s barevně řešenými nikami pro televizi, knihy, sochy a další drobné doplňky interiéru. Celkově je vestavěné vybavení navrženo jako velmi elegantní a zároveň minimalistické, tak aby jakkoliv nerušilo celkový prostor. Akcent je potom kladen na různé doplňky, které bude možné oproti vestavěným materiálům, kdykoliv možné vyměnit za jiné.

Kuchyně tvoří kompaktní část stěny a je navržena z konfekčního vybavení (například IKEA) s dopracováním na straně truhláře (deska, boky, apod.). Pracovní desku a vůbec celou hlavní plochu kuchyně je možné zatáhnout jemně průsvitnou roletou, přičemž ve večerním čase bude tato roleta působit jako zajímavý "lampión" a veškerý pracovní "pořádek" na kuchyňské lince zůstane skryt.

Vstupní hala je s obytným prostorem propojena přímo, původní dřevěné dveře budou odstraněny a přechod bude odlehčen zaobleným rohem. Prostor tak bude působit plynuleji a pohyb ze vstupní haly bude přirozenější - opticky se navíc hlavní část zvětší.

U vstupu je navržena velká šatna na oděvy a další potřeby. Přímo naproti hlavnímu vstupu je pánský pokoj s řadou šatních skříní a velkou knihovnou, jejíž další funkcí je umístění projektoru. Projekce probíhá na stěnu vestavěných skříní odkud bude možné od stropu spustit plátno.

Terasa je pojednána jako vyhlídková s lehkým přestřešením (uvidíme jak proběhne jednání s úřadem památkové péče. Nicméně konstrukce je navržena jako subtilní ocelová s maximálním respektem k objektu jako takovému a celkový dojem by neměl být rozhodně rušivým prvkem stávající podoby objektu. Část konstrukce by sloužila jako pergola pro popínavé rostliny a část by byla navržena s plastovým přestřešením - zejména proto aby se dal prostor využít i v letním dešti. Projednání konstrukce proběhne paralelně mimo rekonstrukci bytu, aby případné námitky, či debata nenarušila celkový předpokládaný harmonogram rekonstrukce.

Dveře na terasu jsou v současné době velmi nízké, návrh tedy vzhledem k pravděpodobné plánované výměně oken, počítá s tím, že nové dveře budou navrženy, tak aby bylo zachováno vizuálně původní dělení - avšak křídlo se bude otevírat od shora dolů, čímž bude zajištěn pohodlný průchod na terasu.

Hygienické zázemí je navrženo jako plně praktické s povrchem cementové stěrky (bezesparý povrch) opatřené proti vlhkosti s doplňky například z dubu, který odolá celkové vlhkosti těchto prostor.