bydlet útulně
MístoPraha Klientsoukormá osoba Autořilenka křemenová & david maštálka Studiepodzim 2014 realizaceléto 2015 DodavatelINVENT Interiér ŘemeslaE - truhlárna
Popis
Společně s Ivou a Radimem jsme zrealizovali interiér rekonstrukce bytu v Praze na Novém městě v činžovním domě z přelomu 19./20. století, který si zachoval své původní krásné prvky jako výplně dveří, domovní dlažby a další detaily.

Jednoznačně jsme se shodli, že původní atmosféru budeme ctít také v návrhu očekávaných stavebních úprav. Veškeré historické prvky bytu se nám tak podařilo zachovat a zvýraznit jejich provedení v tradiční bílé barvě a to ať už se jedná o dřevěná špaletová okna a původní kazetové obklady pod jejich parapety či o krásné vnitřní dveře a parkety. Zároveň jsme společně vytvořili příjemné a útulné místo pro život celé rodiny.

Stavební úpravy jsme záměrně omezili pouze na propojení dvou velkých místností směrem do ulice, čímž vznikl velkorysý obytný pokoj s kuchyní, jídelnou, pracovnou a zároveň velkou knihovnou. Vstupní středová hala odděluje ložnici a dětský pokoj, orientované směrem do dvora. Přáním stavebníků bylo mít vlastní malou koupelnu jako součást ložnice, pro kterou jsme našli ideální prostor na místě původní miniaturní kuchyně resp. kdysi pokoje pro služebnou.

Velkorysost hlavního obytného prostoru podtrhují vestavěné úložné skříně , které jsou jednotně a elegantně skryty za světlou stěnou z březové překližky. Tato stěna v sobě chytře integruje spíž, malou technickou místnost s kotlem včetně úklidu a praní, anebo vestavnou vinotéku či prostor pro hračky a domácí router. Stěna plynule přechází přes menší pracovní kout se stolem v otevřenou knihovnu, pod níž je velká na míru vyrobená sofa pro pohodlné ležení celé rodiny u filmu.

V ústředí místnosti je velký jídelní stůl, propojený s kuchyňským ostrůvkem, oba z masivního jasanového dřeva.

Přáním stavebníků bylo také na stěny ložnic umístit tapety, které jsou doplněny vysokými bílými lištami, které navazují na původní dřevěné prvky bytu. V dětském pokoji je využita výška místnosti pro spací patro dětí, přičemž mlynářské schody tvoří zároveň knihovnu.

Jemné odstíny bílé a pastelové tóny tapet, včetně doplňků v kombinaci se světlou barvou břízy, vytváří současné útulné bydlení v kontextu historického bytu na Novém Městě.