stodola nebo sýpka ?
MístoRadošice Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová, david maštáalka, matěj žaloudek Studiebřezen 2014
Popis
Na pozemku na severovýchodním kraji obce se nachází nezastavěný pozemek investora. Pozemek se mírně svažuje na východ až severovýchod směrem k velkolepému výhledu do dálky na pahorky Brd. Na jih od pozemku vede jedna z příjezdových cest do Radošic, sporadicky lemovaná stromky. Dále po svahu se nachází několik rekreačních stavení, mimo ně se v budoucích letech v nejbližším území nepředpokládá žádná další výstavba. Na západě pozemek sousedí s porostem mladých smrčků, které jej přirozeně oddělují od vyježděné polní cesty využívanou především místními.

Koncepce
Na pozemku je uvažováno o novostavbě Blahobydla, tedy objektu pro rekreační bydlení eventuelně bydlení na stáří, kolny s krytým stáním pro dvě auta a uzamykatelnou kůlnou na přívěs a zahradnické náčinní. Výhledově pak stavebník uvažuje o zřízení kurníku nebo včelína, poloha těchto je v předkládané bilanční studii jen orientační a jejich architektonický výraz prozatím není řešen.
Jako příjezdová cesta bude prověřováno přímé napojení na komunikaci z jihu přes obecní pozemek, při zachování variantního (stávajícího) příjezdu přes polní cestu od západu. Objekt uzavíratelné kůlny je v bilanční studii přidružen ke krytému stání pod jednu střechu a tvoří hmotový kontrapunkt k dominantní hmotě Blahobydla na pozemku. Oba objekty jsou orientovány rovnoběžně s vrstevnicemi, hřebenem kolmo na silnici, krytá cesta je pak spojuje dřevěnou zastřešenou pergolou. Tímto směrem, k silnici a k Radošicím, se objekt Blahobydla - přízemního domu s obytným podkrovím sedlové střechy - staví výrazně minimalistickou omítnutou fasádou se dvěma menšími souměrnými okny ve štítu. Samotný objekt Blahobydla, strohostí se hlásící k archetypu vesnických stodol či statků, nabízí ze třech světových stran verandy, respektive zápraží. Kolem těchto verand uzavírají kompaktní tvar domu stěny vyskládané například z klasických plných cihel tak, aby štěrbinami mezi nimi procházelo stále dost světla do interiéru. Tento prvek funguje jako slunolam či větrolam a díky své výraznosti je také určitým leitmotivem návrhu Blahobydla.

Dispozice
Vstup do Blahobydla je z krytého zápraží z boku hmoty domu. Vedle tohoto vstupu je i samostatný vstup do technické místnosti, ve které se počítá s kotlem na peletky. Zádveřím s lavičkou, botníkem a skříní na kabáty lze dál projít do chodby, ze které je přístup do všech ostatních místností v přízemí. Hned naproti se nachází schodiště do podkroví a vpravo se nachází dveře do pracovny s rozkládacím sofa pro případné ubytování hostů (odtud lze také vyjít přímo na verandu). Do hlavního obytného prostoru se jde ještě kolem drobného hygienického zázemí – WC, umyvadlo a malá „nouzová“ sprcha – a kolem relativně velké spíže s úložným prostorem pod schody. Velký obytný pokoj je srdcem domu, návštěvníka upoutá krbovými kamny s lavicí, které jsou ve středu prostoru a jakoby mimochodem jej rozdělují na různé provozy – obytný, jídelní, kuchyňský -, aniž by tyto na ztratily možnost spolu komunikovat. Prostor je částečně otevřený do podkroví a do tří světových stran díky maximálně velkým oknům, obojí jej pocitově zvětšuje i když má výměru jen necelých 28m². Důležitým prvkem interiéru je také dlouhá sedací/lehací válenda, navržená ve výšce sníženého parapetu podél okna s výhledem na východ. Na severní straně obývacího pokoje je navrženo široké francouzské okno, tak, že podlaha obytné místnosti přirozeně přechází na (zastřešenou) verandu a dále na (nezastřešenou) terasu do zahrady.
Po výstupu do podkroví se návštěvník ocitne v chodbě naproti dveřím do hlavní koupelny s WC, umyvadlem, vanou a samostatným sprchovým koutem. Schodiště i koupelna jsou osvětleny střešními okny. Vedle schodiště je pak menší místnost využitelná jako šatna či jiný úložný prostor. Poslední dveře z chodby vedou do jednoduché manželské ložnice s velkou šatnou a dvěma menšími okny s výhledem na jih. Chodba přechází v prostor nad obývacím pokojem, kde se nacházejí lehké lávky k dětským pokojům. Kromě zajímavých prostorových efektů, jakéhosi neoficiálního rozšíření dětských pokojů a distribuci tepla z krbu do podkroví umožňují lávky i jednoduchou komunikaci mezi obyvateli domu nacházejícími se v podkroví a těmi dole v obávacím pokoji. Na konci dispozice se nacházejí dva malé dětské pokoje, zašívárny poskytující soukromí a v létě i únik na malou terásku s výhledem na severovýchod, případně alternativní slez po žebříku přímo na zahradu.

Předkládaná bilanční studie reaguje na požadavky stavebníka na vesnické bydlení z tradičních materiálů, pokorné ke svému okolí. Je uvažováno o výstavbě svépomocí (dle možností), klasickou zděnou technologií. Zahrada bude klientem postupně donavrhována a udržována. Velký důraz byl v návrhu dáván též na otevřené výhledy na severní a východní až jihovýchodní světovou stranu a na ideální představu investora o životu rodiny probíhajícím především ve společném obytném prostoru.