kdysi lázně
potom chvíli "JZD"
a dnes opět nový dům
MístoLubenec Klientsoukromá osoba Autořilenka křemenová, david maštálka, pavla krásová Studiejaro 2016
Popis
Asi nikoho nepřekvapí, že místní stodola, uzavírající dvůr s malým zámkem, pamatuje všechny ty lázeňské paničky, které jezdívaly na zámek Struhaře za odpočinkem. Místní vanové lázně byly díky pramenůn vyhlášené v širokém okolí. Pak šlo však časem všechno trochu z kopce a po revoluci zbyla z původní velkorysé usedlosti témeř ruina.

Eva s Petrem se však rozhodli, že tohle je přesně to místo, do kterého budou investovat svou veškerou energii a stane se vedle velkoměsta jejich druhým domovem - vlastně tím hlavním domovem, kde dávají opravdu lišky dobrou noc. Původní zámek má díky jejich úsilí novou střechu, zrovna tak staré stáje a nyní přišla chvíle pro stodolu, jejíž rozměry jsou opravdu velkorysé. Skoro by se dalo říct, že se do ní vejde celý rodinný dům.

A proč tedy ne ?

Dokonce zbylo i místo pro tolik vytouženou plaveckou dráhu a starého veterána, připomínajícího zašlou slávu tohoto krásného kousku země. Ve společných debatách jsme došli se stavebníky k tomu, že stodolu ponecháme v její plné důstojnosti, nebudeme ji jakkoliv stavebně pokoušet, pouze zpevníme nezbytně nutné tesařské prvky, opucujeme staré zdivo, lehce podpoříme základy a do vnitřního prostoru postavíme na stodole nezávislý dům, který však nebude stodole konkurovat, ale budou se vzájemně harmonicky podporovat.

Stodola nabízí velké otvory mezi pilíři, které vedou dovnitř domu tolik potřebné světlo, ale zejména otvírají vnitřní místnosti krásným pohledům do okolní krajiny. Dům koncipujeme jako bezbariérový v jedné úrovni, pouze s několika málo stupni mezi intimní částí s pokoji a hlavním obytným prostorem. Obytná místnost s kuchyní je vpravdě stejně velkorysá jako samotná stodola, v části převýšená galerií s pracovnou a parádní vyhlídkou. Ostatní pokoje jsou orientovány tak, aby měly dostatečné soukromí a vlastní výhledy do krajiny. Plavecká dráha podél celé dispozice domu skrze skleněné stěny velkoryse propojuje celý dům s vnitřním dvorem, kde je její venkovní sestřička.

Není domu bez půdy .... A protože jednu starou půdu, zde již v podobě původního krovu stodoly máme, otevíráme možnost různých zákoutí na střeše nového domu, do kterého jemně vystupují převýšené "vikýře" jednotlivých pokojů. Půda je prosvětlena nejenom skrz štíty a volný rostor mezi domem a stodolou, ale není nic jednoduššího než pár tašek vyměnit za skleněnné tabulky, vznikne tak efekt připomínající odraz slunka zčeřený vodní hladinou.

Jsme rádi, že stodola získá svou novou náplň a plavecká dráha společně s malým prostorem pro wellness vnese danému místu tu příjmenou atmosféru časů vanových lázní.

Věříme, že celá rodinna, včetně psů a koček, zde bude opravdu šťastná.